dimarts, 16 de desembre del 2008

Els punts fonamentals que cal introduir al projecte de la Llei Educació de Catalunya




Els punts fonamentals que cal introduir al projecte de la Llei Educació de Catalunya

Pensem que ha de ser una Llei duradora, basada en el consens, per a la cohesió social i per una educació de qualitat per tothom.
ICV no estem d’acord amb la definició imprecisa i vaga que el projecte de Llei estableix sobre “el servei d’educació de Catalunya” volem que la Llei reculli amb tota claredat l’esperit del Pacte Nacional per a l’Educació pel que fa al Servei Públic Educatiu.
El pacte es plantejava donar seguretat i estabilitat a tots centres sostinguts amb fons públics, en una perspectiva de pluralitat, però també assumir uns mateixos objectius , establerts per la Generalitat, en una perspectiva imprescindible d’equitat i cohesió social.
8 punts basics per reconduir la LEC.
1. Tots els centres públics i concertats han de tenir com a obligacions exigibles, i no només com a principis orientadors: la gratuïtat, la igualtat en l’accés, la coeducació, la escolarització equilibrada i el funcionament intern democràtic.
2. La laïcitat s’ha de recollir com un principi fonamental del sistema educatiu català.
3. La Generalitat no té una funció merament de “vetllar” que el sistema funcioni, sinó que ho ha de garantir en tant que l’educació és una responsabilitat bàsica del Govern.
4. La planificació educativa correspon nomes a les administracions. La construcció de nous centres és una obligació constitucional de la Generalitat.
5. Els pares tenen dret a triar centres, però els centres no tenen dret a triar alumnat. El procés d’admissió ha de ser extern als centres, en un marc presidit per l’administració i en què tots hi participin.
6. La formació professional i la formació al llarg de la vida han de ser un element fonamental de la Llei d’Educació.
7. La composició i les funcions dels consells escolars dels centres públics i concertats han de ser equiparables.
8. La LEC ha de recollir el compromís de destinar el 6% del PIB a educació en el termini de 8 anys previst al Pacte Nacional per a l’Educació.

ICV vam donar un suport clar al ”Pacte Nacional per a l’Educació 2006”.
El pacte Nacional per l’Educació és un gran acord polític i social per a la millora de l’Educació a Catalunya. Té un objectiu clar: l’Equitat i l’èxit escolar per a tothom. I un criteri fonamental: un sistema educatiu que superi la seva dualitat actual, eviti la segregació escolar i faci possible uns nivells de formació similars dels països més avançats de la Unió Europea.
ICV volem una Llei que marqui el mateix camí. Volem un Govern que assumeixi sense embuts que l’educació és una prioritat de país, i que ho demostri fent que les escoles i els instituts de la Generalitat siguin l’eix vertebrador i els referents de qualitat del sistema educatiu de Catalunya.
ICV creiem que el projecte de la Llei d’educació de Catalunya que en aquets moments (novembre de 2008) és al Parlament no és la continuïtat del que vam aprovar amb el Pacte Nacional per a l’Educació (març de 2006). És per això que el projecte no té el mateix consens social. Creiem, però, que tenim temps i possibilitats de recuperar-lo.

En aquets mesos, la pressió política, sindical i de la comunitat educativa ha corregit aspectes negatius que van comportar fins i tot la vaga unitària del 14 de febrer. Així, vam eliminar la possibilitat de gestió indirecta d’escoles o instituts públics per part d’entitats privades o la possibilitat de cessió de terrenys públics per la construcció de centres que no ho serien.

En aquet periode, ICV ha fet aportacions que s’han recollit al projecte de Llei i que s’hi an de mantenir:
• L’educació com a ar l’equitat en l'ha responsabilitat prioritària i explícita del Govern de la Generalitat.
• El paper clau dels ajuntaments en la planificació educativa i en preservar l’equitat en l’accés i el procés educatius, com ens correspon com a força municipalista.
• El concepte de zona educativa com a àmbit generalitzat de coresponsabilitat entre Generalitat i ajuntaments.
• El valor educatiu i socialitzador de l’educació en el lleure, especialment per als infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

Més informació a: www.iniciativa.cat/educacio

Àngel Mondéjar

1 comentari:

Izan ha dit...

company he estat cercant per internet per veure que en deia l'Obama, el yes we can, sobre Gaza; però el que he trobat, fins i tot al Jerusalem post és això:
Why Obama is silent on Gaza?

Una abraçada

P.D. fot rasca avui a Sant Cebrià eh!

Jordi Merino